catering
catering-firmalari

Catering Firmaları

Son yıl 20 yıl içerisinde giderek yaygınlaşan Catering firmalarıCatering sektörüne değer mi katıyor, yoksa zarar mı veriyor başlıklı bu yazımızda, Catering sektörünün gelişmesini ve bilinçlenmesini sağlamayı hedeflemekteyiz.

Catering Türkiye de ilk olarak 1985 yılları itibariyle oluşmaya başlamıştır. Bu süreçten önce daha çok Oteller tarafından yürütülen Catering faaliyetleri, Aski işi Catering Organizasyon olan firmaların girişimleriyle şekil alamaya başlamıştır. Günümüzde aski işi Catering organizasyon olmayan bir çok girişimci, kolay, basit ve profesyonellikten uzak bir anlayışla bu sektöre giriş yapmaktadır. Denetimin ve engelleyici yasal mevzuatların olmaması nedeniyle her girişimcinin rahatlıkla bir oyuncu olmaya çalışması nedeniyle, sektörün karakteri ve spesifikleri belli değildir. Bu işi yapabilme ehli olmayan girişimciler nedeniyle sektör ileriye gidememekle birlikte geriye gitmektedir diyebiliriz. İnternete baktığınızda arama motorlarında Catering firması nasıl kurulur şeklinde donanımlı olmayan bir çok yazı ve yönlendirici bilgilerde bulabilirsiniz.

Catering sektörü nün gelişmesi için yasal mevzuatların genişletilmesi gerekmektedir. Her önüne gelen bu işi yapma yetkinliğine sahip olmamalıdır.

Catering Nedir Sorunun cevabını birçok kişi bilmemektedir. Bu konuyla ilgili daha önce dile getirdiğimiz yazımızı okuyabilirsiniz. Catering İçinde her türlü yiyecek ve içecek barındıran etkinlik yönetimli organizasyonların tamamına verilen hizmet sektörünün genel adıdır.

İstanbul faaliyet gösteren Profesyonel Catering firmaları, Türkiye’nin diğer illerinde ki Catering firmalarına göre daha başarılıdır diyebiliriz. Çünkü bu illerdeki işletmecilerin çoğu Vizyon bakımından Anadolu’da ki diğer tüm illerde ki Catering Firmalarından daha farklı bir vizyona sahiptir.

İstanbul Anadolu yakası Catering firmaları ve İstanbul Avrupa yakası Catering firmaları her iki yakaya da hizmet vermektedir. Herhangi bir bölgesel ayrım bulunmamaktadır. Fakat yakınlık faktörü firmalar veya kişiler tarafından bir seçme unsurudur. Bu yüzden her Catering firması kendi bölgesinde daha güçlü bir dinamiğe sahiptir.

Catering Nedir

Catering içinde yiyecek ve içecek olan tüm etkinlik organizasyonlarının temel adıdır. Dünyanın her yerinde Catering kelimesi aynı anlamı teşkil etmektedir. Fakat Türkiye de bu kavram Toplu yemek firmaları nın bu ismi kullanmasından dolayı bir kavram karmaşası yaratmaktadır. ‘’Toplu Yemek’’ ve Catering aynı şeyler değildir. Toplu yemek kurumların, işletmelerin, fabrika vb yerlerin günlük personel yemek ihtiyaçlarını karşılayan işletmelerin genel sektör adıdır. Catering ise, yukarıda ifade ettiğimiz gibi, etkinlik yönetimli ziyafet organizasyonlarının genel adıdır.

Bu karmaşa nedeniyle Catering nedir denildiğinde akla gelen ilk tanım yanlış olmasına rağmen ilk etapta toplu yemek firmaları akıllara gelmektedir. Brunch Plus sektörün ileri gelen oyuncularından biri olarak yaklaşık 10 yıldan beri bu karmaşayla mücadele ederek Catering sektörünün gelişmesine ve değer kazamamasına katkı salamaya çalışmaktadır.

 

Türkiye Catering sektöründe çok fazla oyuncu olmamasına rağmen, internet aramalarında bu işi yapan binlerce firma bulabilirsiniz. Mahalle arasında ev yemekleri yapan abladan, mahalle pastanelerinden zincir pastanelere, kebapçılardan restoranlara, yemek firmalarında lokantalara kadar birçok kişi veya işletme Catering işine soyunarak Catering sektörü nü baltalamaktadır. Elbette bu işi düzgün yapan kurumlara söyleyecek bir şeyimiz yok. Lakin işten anlamayana ve sektörün gelişmesine engel olan birçok oyuncunun bu işi yapmaması gerektiğine inanmaktayız.

paylaş

1,0 Puan ( 1 kullanıcı)

Yorum Yapın

Ad Soyad *
Firma Adı
Yorumunuz *
Güvenlik Kodu *
Güvenlik Kodu